Правителственият авиоотряд ще поеме дейността по спешната въздушна помощ. Решението оповести

...
Правителственият авиоотряд ще поеме дейността по спешната въздушна помощ. Решението оповести
Коментари Харесай

Авиоотрядът поема спешната въздушна помощ. Първият хеликоптер идва на 15 декември - Здраве

Правителственият авиоотряд ще поеме активността по незабавната въздушна помощ. Решението оповести на брифинг служебният вицепремиер и министър на превоза и известията Христо Алексиев.

По думите на Алексиев решението за прехвърлянето на активността от комерсиалното сдружение " България Хели Мед Сървиз " към авиоотряда е взето след " задълбочени разбори ".

При състояние, че тази активност касае живота и здравето на хората, тя би трябвало да бъде осъществявана от държавна конструкция, а не от комерсиално сдружение. Правителственият авиоотряд е удачната конструкция, която да бъде надградена да прави тази услуга. Авиоотрядът има доста добре построена организационна конструкция, логистика, има специалисти с опит. Нямаме време за повече опити, не може едно новорегистрирано сдружение, основано от нищото, да извършва тази активност , съобщи Алексиев.

Той добави, че услугата ще бъде налична за всички български жители, изцяло гратис и акцентира, че се поставят старания да има незабавна въздушна помощ още в средата на тази година.

Не става дума единствено за доставката на хеликоптери, има комплицирана логистика по обезпечаването на бази за хеликоптерите, площадки за кацане, образование на медицинските екипи и летателния състав. Това е сложен план, който се осъществя при присъединяване на всички държавни структури и не може да бъде поверен на комерсиално сдружение, посочи вицепремиерът.

Първият хеликоптер за потребностите на въздушната помощ ще бъде доставен на 15 декември , заяви служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев. Останалите летателни машини се чака да бъдат обезпечени до края на 2025 година. Процедурата е осъществена с директно договаряне, а споразумението сред здравното министерство и италианската компания " Леонардо " е за доставка на 6 хеликоптера. Средствата се осигуряват по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Целта е със взаимните старания на няколко министерства, още преди приемането на първия хеликоптер, да бъдем подготвени с подготвени медицински екипи, водачи, с подготовката на хангари и на площадки в лечебните заведения, със основаването на координационен център, който да управлява полетите и да координира дейностите на наземната и въздушната незабавна помощ, сподели Меджидиев и посочи, че е била потърсена експертната помощ на ген. Мутафчийски, шеф на ВМА, проф. Младенов от " Пирогов ", доктор Стоянов от " Лозенец ". 

Започнало е образованието на анестезиолози и медицински сестри за сформиране на реанимационни екипи в няколко бази в страната.

Съдбата на " България Хели Мед Сървиз "

Работата, свършена от  " България Хели Мед Сървиз ", ще продължи. Поканили сме всички специалисти да преминат към авиоотряда. Той има сериозен потенциал като логистика и опит, и различен път са правили такива полети, няма потребност да има два авиационни оператора. Нямам спомен последното постоянно държавно управление да е направило нещо съответно за обезпечаване на незабавната помощ по въздух. В края на мандата си сътвори това сдружение, с цел да бъдат уредени с позиции в един ръб близки до тях хора. Дадох време това сдружение да се провежда – няма резултат. Направихме разбори и взехме решение, че това ще бъде приоритет на страната, разяснява Христо Алексиев.

Той изясни, че първите бази ще бъдат в София, Безмер, Долна Митрополия , тъй като там има построена инфраструктура. В момента се прецизира към кои лечебни заведения в страната могат да бъдат построени хеликоптерни площадки.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР